ER ZIJN TOT HET EINDE

"Als mensen ziek zijn willen mensen niet alleen zijn."

SIRE-campagne ‘De dood. Praat erover, niet eroverheen

Februari 2022

Ruim één op de drie mensen praat nooit over de dood. En dat terwijl het juist erg waardevol is om samen vroegtijdig bij de dood stil te staan, erover te praten en zo te leren wat iemand belangrijk vindt. SIRE start de publiekscampagne De dood. Praat erover, niet eroverheen om mensen aan te zetten de dood bespreekbaar te maken.

Waardevolle gesprekken

Met deze campagne hoopt SIRE mensen stil te laten staan bij de waarde van praten over de dood en zo de dood meer ‘te laten leven’. Door er tijdig over te praten, kunnen we niet alleen elkaar steunen, maar ook elkaar beter leren kennen, leren wat belangrijk is in het leven en wat de wensen zijn in het laatste stuk van het leven. En die laatste fase is meer dan alleen de stervensfase.

Onderzoek

Onderzoeksbureau DirectResearch bevroeg in opdracht van SIRE 510 Nederlanders over de dood. Daaruit bleek onder meer dat 54% van de Nederlanders vindt niet genoeg gesproken te hebben over de dood met iemand die er nu niet meer is. Als gevolg daarvan ervaart men groter verdriet en een moeilijkere rouwperiode. ‘De dood is een onlosmakelijk onderdeel van het leven. Onderzoek wijst uit dat mensen dat vergeten lijken te zijn. Het is juist waardevol om samen bij de dood stil te staan, erover te praten en elkaar erbij te helpen. Vandaag, wacht niet tot morgen met je gevoelens uiten en naar elkaar te luisteren. Het gesprek aangaan verbindt en verrijkt en dát vergroot de kwaliteit van onze levens,’ aldus Lucy van der Helm, directeur SIRE.

Publiekscampagne

De campagne is overal te zien: op TV, radio, bioscoop, online, in dagbladen, tijdschriften, buitenreclame en sociale media. De boodschap is vooral dat er in het leven veel aanleidingen zijn om te praten over de dood.

Dus, volgens de campagne, ‘is vandaag een mooie dag om over het einde te beginnen.


Aandacht voor de dood, is aandacht voor het leven.

Februari 2022

Denk jij wel eens na over wat je wil als de dood nabij is? Wat dan echt belangrijk voor je is in

je leven? Welke zorg je wel of juist niet meer wil als de dood nabij is. En zo ja, weten je

naasten en je huisarts wat jouw wensen en behoeften zijn? Praten over wat voor jou

belangrijk is, maakt praten over de dood makkelijker. Maakt het mogelijk dat je zoveel

mogelijk hulp en zorg ontvangt die bij jou past en geeft jouw nabestaanden rust. Om het

gesprek hierover te stimuleren, maakten verschillende (zorg)organisaties in ‘s-

Hertogenbosch en omgeving deze korte film; https://youtu.be/WSdx3q0B9l4

Zij streven gezamenlijk jou de zorg en ondersteuning te bieden die bij jou past. Meer informatie hierover vind je op:

https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/zorglaatstelevensjaren.


Hoera.....binnenkort starten er weer nieuwe vrijwilligers!

juni 2021

Wat stonden we te popelen om begin juni de deelnemers te verwelkomen van onze introductietraining voor nieuwe vrijwilligers. Door het Covid-19 virus moesten we de training een behoorlijke tijd vooruit schuiven.

Maar eindelijk was het dan zo ver. Mooie inspirerende dagen gehad bij locatie Perron 3 in Rosmalen en en heerlijke lunch als onderbreking verzorgd door www.bammetjesvancello.nl.


'Een inhoudelijk goede training, de organisatie was top, een fijne, open sfeer. Het waren echt mooie dagen. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan.' Aldus een aantal deelnemers.


De komende weken ronden we de laatste dingen met elkaar af zodat we de nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen. Fijn om met enthousiaste nieuwe mensen samen te werken.


Heb jij interesse in vrijwilligerswerk bij VPTZ 's-Hertogenbosch? Laat het ons weten via https://www.vptzregiodenbosch.nl/vrijwilligers/interesseformulier of bel ons. Wellicht start jij dan in het najaar met onze introductietraining en word jij net zo enthousiast.

2021; het nationale jaar vrijwillige inzet

mei 2021

Dit jaar is het nationale jaar van de vrijwillige inzet. Ons land wordt gemaakt door iedereen die er woont. Door de miljoenen mensen voor wie andere mensen helpen de normaalste zaak van de wereld is en die graag vrijwilligerswerk doen. Het geeft veel voldoening en brengt ons in contact met mensen die we anders nooit hadden ontmoet. ‘Mensen maken Nederland’, is het motto van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021. (https://www.nov.nl/mensenmakennederland/overmensenmakennederland) Tijdens deze campagne laten vrijwilligersorganisaties zien hoe mooi vrijwilligerswerk kan zijn. Want...misschien zoeken we jou nog!


In gemeente 's-Hertogenbosch start eind juni ook de campagne 'mensen maken Nederland'.

Verhalen van onze eigen vrijwilligers zullen ook te zien zijn in de stad, in lokale bladen, en op social media.

Hoe mooi is het om geïnspireerd te raken door het verhaal van een ander.

'Samen komen we verder, daar geloof ik in'

mei 2021

Bij VPTZ Nederland werkt iedereen iedere dag aan kwaliteit. Dat is de gewoonste zaak van de wereld. Het Kwaliteitskompas helpt ons hierbij. Het geeft het denken over en het werken aan kwaliteit meer structuur en samenhang. En maakt kwaliteit inzichtelijk. Voor onze cliënten en voor organisaties waar wij mee samenwerken. Het Kwaliteitskompas is geen doel op zich, maar een hulpmiddel om te kijken naar en te werken aan kwaliteit. Het is een flexibel model ingericht vanuit de perspectieven relationele, professionele en organisatorische kwaliteit en passend bij de diversiteit van de leden van VPTZ Nederland. De basis van het Kwaliteitskompas is onze visie op kwaliteit.

Het Kwaliteitskompas is nog volop in ontwikkeling. Dit doen we als leden met elkaar. We ontwikkelen door en stellen bij waar nodig. En dat blijven we doen, want het Kwaliteitskompas is nooit af. Kijk voor meer informatie op www.kwaliteitskompas.vptz.nl

VPTZ 's-Hertogenbosch draagt graag haar steentje bij.

Coördinator Marlein Elbers vertelt;

"Kwaliteit is lastig te omschrijven. Voor mij heeft het te maken met het voortdurend streven naar goede ondersteuning/zorg voor de cliënt en zijn naasten en onze vrijwilligers en verwijzers.

We willen het goed doen, op de beste manier afstemmen. Maar wat is goed? En… het begrip kwaliteit is breed, groot, veelomvattend. Waar begin je?

Het kwaliteitskompas geeft voor mij richting aan mijn handelen, het geeft een kader waarbinnen wij binnen onze organisatie het juiste kunnen doen. Wij willen graag in beweging blijven, blijven leren van dat wat we doen. Kritisch blijven kijken naar onszelf en naar de wereld om ons heen."

Lees het hele verhaal en dat van andere lidorganisaties op: kwaliteitskompas.vptz.nl.

Ook in deze tijd kunnen we van betekenis zijn.

April 2020

Het zijn rare , ongekende tijden die ons voor grote uitdagingen laten staan, ons voor dilemma's zetten, maar ook mooie dingen laten zien.

Uitdagingen omdat ook wij ons zo veel mogelijk aan de adviezen en maatregelen van het RIVM en de regering moeten en willen houden. Desalniettemin kunnen wij nog steeds veel betekenen voor cliënten en hun naasten.

Bel ons gerust op 085-002 53 10 zodat we mee kunnen kijken of we de komende periode kunnen ondersteunen daar waar het zo hard nodig kan zijn.


VPTZ Nederland congres; Samen van betekenis- Jij maakt het verschil.

oktober 2019

Woensdag 9 oktober vond het VPTZ Nederland congres plaatst in de Flint in Amersfoort. Ruim 650 vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden uit het hele land waren aanwezig bij dit gevarieerde en prachtige programma. Een zeer bijzonder bezoek van Koningin Maxima en minister van VWZ, Hugo de Jonge. Wat een eer en een mooie waardering voor al die vrijwilligers werkzaam in de palliatieve zorg.

Extra bijzonder voor een aantal vrijwilligers van VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. Zij waren uitverkoren om met Koningin Maxima te praten over hun mooie werk in de palliatieve zorg thuis.

Blauw Bloed maakte een prachtige reportage met sfeerbeelden, interviews met Hugo de Jonge (minister VWS), Fleur Imming (directeur VPTZ Nederland), en natuurlijk met beelden van HM koningin Máxima die als speciale gast aanwezig was. De uitzending is terug te zien via NPOStart https://lnkd.in/ejhfmXS

Jaarlijks uitje voor alle vrijwilligers van VPTZ 's-Hertogenbosch e.o.

september 2019

Op woensdag 25 september hebben we onze vrijwilligers een dag in het middelpunt gezet.

Dagelijks ondersteunen zij cliënten en hun naasten in de laatste levensfase. Zij zijn ons goud, en dat mag best even gevoeld worden. Een workshop gedichten maken, heerlijk genieten van tapas gerechtjes en een heuse pubquiz met vragen over 25 jaar VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. maakten deze dag tot een succes.

Lezing 25 jaar VPTZ 's-Hertogenbosch e.o.

augustus 2019

Wat een bijzonder jaar is dit! VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. bestaat 25 jaar. Jaren waarin cliënten en hun naasten ondersteund worden in de thuissituatie, in de laatste levensfase.

Ter ere van dit jubileum organiseerden wij een jubileumlezing met Carlo Leget als spreker en onze ambassadeur Theo Verbruggen als avondvoorzitter. De zaal in Perron 3 in Rosmalen zat al snel helemaal vol met collega's, relaties, zorgorganisaties en andere geïnteresseerden.

We kijken terug op een mooie avond. Dank je wel allemaal!

Vacature: dagcoördinator (vrijwillig)

mei 2019

Ben jij een kei in coördineren en organiseren? Wil je een verbindende schakel zijn tussen vrijwilligers en cliënten? Ben je sociaal en integer en zoek je een vrijwilligersfunctie waarin je niet alleen van betekenis bent voor een ander, maar ook terecht komt in een warm team? Dan is de functie dagcoördinator wellicht iets voor jou.

Bekijk hier het profiel. Meer over vrijwilligerswerk bij VPTZ lees je op deze pagina.

"Ik hoefde even nergens aan te denken. Er waren deskundige mensen die rust brachten."

april 2019

Wat heeft VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. betekend voor een mantelzorger? Wat vinden verwijzers van samenwerken met ons? En wat drijft een vrijwilliger en een coördinator in hun werk? Dat laten we hen zelf vertellen, in ons nieuwe promotiefilmpje. Je vindt het op onze homepage en op YouTube, of klik op de foto bij dit bericht. Wil je het filmpje delen? Heel graag!

Filmpje samen van betekenis in de laatste levensfase; VPTZ Nederland

maart 2019

Tijdens dialoogbijeenkomsten spraken verpleegkundigen en vrijwilligers met elkaar. Over samenwerking in hospices, zorginstellingen en bij mensen thuis. En de waarde daarvan voor de cliënt én de mantelzorger. Over het luisteren en het bieden van aandacht. Over het echt van betekenis zijn voor iemand in de laatste periode van zijn leven. Bekijk de animatie en zie hoe beroepskrachten, mantelzorgers en vrijwilligers elkaar versterken. Ga met elkaar in gesprek. Want samen zorgen we ervoor dat niemand alleen hoeft te sterven. Bekijk het filmpje

Week van de VrijwilligersAcademie073

maart 2019

De zevende editie van de week van de VrijwilligersAcademie073 staat weer voor de deur. De week waarin er ruim 40 activiteiten plaatsvinden als educatie en waardering voor alle vrijwilligers wonend of werkzaam binnen de gemeenten 's-Hertogenbosch en Vught. Kijk voor meer informatie op www.vrijwilligersacademie073.nl

Deze week vindt plaats van 8 tot en met 11 april.

Opnames nieuw promotiefilmpje VPTZ regio Den Bosch

maart 2019

De opnames voor ons nieuwe promotiefilmpje zitten er op. Vorige week de draaidag gehad onder begeleiding van communicatiebureau Zuiver C. Vrijwilligers, een mantelzorger, een verwijzer en een coördinator hebben hun ervaring en verhaal verteld voor de camera. Wie zijn we, wat doen we en wat kunnen we betekenen voor mensen die ernstig ziek zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het filmpje? Houd dan onze website in de gaten.

Een nieuwe website

januari 2019

Sinds januari 2019 heeft VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. een nieuwe website. We hopen u hiermee nog beter te informeren over wie we zijn, wat we doen en wat we voor u kunnen betekenen. Mist u nog informatie, laat het ons dan weten.

Grote dank aan onze eigen vrijwilligers die mee hebben gewerkt aan de fotografie die hun ervaringen wilden delen!

Jaarlijkse kerstborrel met vrijwilligers

december 2018

Medio december had VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. haar jaarlijkse kerstborrel met vrijwilligers. We hebben samen terug gekeken op het afgelopen jaar, vooruit geblikt op het nieuwe jaar en bijgepraat met elkaar.

Wie zal er bij je waken op de avond voor je dood?

juni 2018

In juni 2018 stond er een uitgebreid artikel over VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. in het Brabants Dagblad. Het volledige artikel is hier te downloaden of bekijk het op de website van het Brabants Dagblad.