ER ZIJN TOT HET EINDE

"De laatste levensfase duurt soms langer dan gedacht. Dat is voor mantelzorgers vaak vermoeiend. Doordat wij dan komen, hebben zij juist even de tijd om zich te ontspannen en weer op te laden."

“Ik geef VPTZ een 9 voor haar dienstverlening”

Willia van Alebeek is verpleegkundige in het VTT (Verpleegkundig Thuiszorg Technologie) team en oncologie-palliatief verpleegkundige bij Vivent. Ze werkt al ruim 20 jaar voor mensen in de laatste levensfase, iets wat ze met veel inzet en energie doet. In haar werk schakelt zij met regelmaat vrijwilligers van VPTZ ’s-Hertogenbosch e.o. in. “De vrijwilligers van VPTZ geven mij een gerust en goed gevoel. Zij nemen een stukje zorg over en doen dit met heel veel betrokkenheid en kunde!”

Soms wachten mensen te lang

“Vrijwillige palliatieve zorg is eigenlijk niet meer weg te denken in de zorg. Helaas zie ik nog te vaak dat mantelzorgers of cliënten een drempel ervaren voor het inzetten van vrijwillige palliatieve zorg. Het is soms lastig te erkennen dat je hulp nodig hebt en dat het einde nadert. Natuurlijk is het niet altijd een fijn gevoel om een ‘vreemde’ in je huis te laten. Toch hoor ik het zo vaak: ‘Had ik de vrijwilligers van VPTZ maar eerder ingezet. Het was zo waardevol.’ Ik probeer dat ook echt vooraf aan mensen duidelijk te maken. Probeer het nou een paar keer en bekijk dan wat je ervan vindt.”

Een professionele organisatie

“Ik zie mijzelf als een ‘groot-gebruiker’; ik roep met regelmaat de hulp van VPTZ ’s-Hertogenbosch e.o. in. Voor mij zijn de vrijwilligers echt een waardevolle toevoeging in mijn werk. Niet alleen kan ik altijd een beroep op ze doen en schakelt VPTZ heel snel. Er wordt ook goed gekeken naar welke vrijwilliger waar wordt ingezet. Dat valt me echt op. Er komt eigenlijk altijd iemand die juist in die situatie, of bij die ene cliënt, goed past. Niet alleen qua competenties, maar vooral ook qua persoonlijkheid. VPTZ ’s-Hertogenbosch e.o. heeft echt alles goed op orde. Ze zijn goed bereikbaar, er staat echt een organisatie met een eigen visie. Waar ik als zorgprofessional altijd op kan vertrouwen.”

Goed geschoold

“Ik zie en merk ook dat alle vrijwilligers goed geschoold zijn. Dat is een heel fijn gevoel, ook voor de mantelzorgers. De vrijwilligers krijgen een basistraining maar volgen ook regelmatig bijscholing. VPTZ Nederland heeft ook een Academie waar mensen scholing kunnen volgen. Dat maakt dat de vrijwilligers eigenlijk in alle gevallen heel goed voorbereid zijn. En ontstaan er toch vragen, dan weten ze ons of de coördinatoren snel te vinden. Kortom, als het aan mij ligt, schakelen we de hulp van VPTZ ’s-Hertogenbosch e.o. nog vaker in.”

Wilt u meer weten of folders aanvragen? Vult u dan het contactformulier in of neem rechtstreeks contact op met een van de coördinatoren via info@vptzregiodenbosch.nl of tel. 085-0025310.

Bekijk hier in welke gemeenten VPTZ 's-Hertogenbosch actief is.

Download hier onze folder voor cliënten.

Heeft u een vraag? Dan kunt u ook het contactformulier invullen.